Бачев: Со македонските свети заштитници Кирил и Методиј ќе ги поразиме во обидот за рушење на македонскиот народ и црква


24.05.2022 | 11:07:41 | Соопштенија


Бачев: Со македонските свети заштитници Кирил и Методиј ќе ги поразиме во обидот за рушење на македонскиот народ и црква

Претседателот на Единствена Македонија Јанко Бачев упати честитка по повод одбележувањето на 24 мај, Денот на Македонските просветители Св. Кирил и Методиј.

-„Дозволете ми во свое лично име и во име на Единствена Македонија да ви го честитам 24 Мај, Денот на светите Македонски браќа Кирил и Методиј. Ден посветен на македонските апостоли кои оставија траен белег во историјата на човештвото.

Празникот со децении го одбележувавме со голема радост. Но, во последните пет години одбележуваме поразлично од изминатите децении, соочени со националното предавство што го врши марионетската власт во Скопје инсталирана и купена од странски центар за спроведување на геноцидната политика врз Македонија и Македонците.  Марионетската власт е голем срам за Македонците бидејќи денеска се срами да го изговори зборот „Македонските просветители“.

Марионетската власт се определи за погубната определба да гледа во иднината и големото творештво на светите Македонски браќа Кирил и Методиј да го подари на татарско-монголска Бугарија иако простата вистина вели дека иднина без минато на еден народ е празнина и безличност. Денеска на отворена сцена светот одава признание дека писменоста доаѓа од Македонија, само марионетската власт во Скопје се срами од Македонските апостоли Кирил и Методиj.

На овој голем и светол ден упатувам јасна порака до непријателите на македонското дело дека ќе бидат поразени во обидот за уништување на светата македонска црква, македонската нација, јазик, идентитет, историја и култура.  Да ја надминеме националната и духовната поделба меѓу Македонците преку семакедонско единство како најсилна брана од секаква закана на што не обврзуваат светите Македонци, Кирил и Методиј кои го променија светот.

Нека ни е честит 24 Мај, Денот на светите Македонски браќа Кирил и Методиј, се вели во честитката на Бачев.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, вторник, 24 мај 2022 година