Единствена Македонија: Доколку Бугарите бидат внесени во македонскиот устав, мора и Македонците да бидат внесени во бугарскиот устав


24.07.2021 | 13:39:46 | Соопштенија


Единствена Македонија: Доколку Бугарите бидат внесени во македонскиот устав, мора и Македонците да бидат внесени во бугарскиот устав

Бугарски политичари во последно време се повеќе ја актуелизираат идејата за промена на македонскиот устав, со цел, во највисокиот правен акт да се споме и бугарско малцинство во државата.

Вршителот на должноста бугарски министер за надворешни работи Светлан Стоев дури рече дека промената на македонскиот устав е еден од начините за решавање на проблемите со припадниците на бугарското малцинство во Македонија.

Единствена Македонија нема ништо против овој повик од бугарска страна, но, само доколку дојде до промена и на бугарскиот устав, со цел, во него да бидат внесени Македонците во Бугарија. Дотолку повеќе, во Бугарија има многу повеќе Македонци отколку Бугари во Македонија.

Доколку марионетската влада во Скопје не побара и Македонците да бидат внесени во бугарскиот устав и повторно оди против македонските национални интереси и меѓународно правно-признатите начела и норми во оваа сфера, Единствена Македонија ќе преземе потребни чекори во соработка со здруженијата на Македонците во земјата, во соседните земји и пошироко во странство.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, сабота 24 јули 2021 година

Медиуми:

Макфакс

24 Ино

Весник

Инфо

Мнет

Вечер

Утрински весник

Точка

Вечер прес

Грид

Вести

Тајм

Дејли