Единствена Македонија ќе го подржи протестот на 29 мај за слобода и правда за неправедно осудените за 27 април


25.05.2021 | 16:31:48 | Соопштенија


Единствена Македонија ќе го подржи протестот на 29 мај за слобода и правда за неправедно осудените за 27 април

Извршниот комитет на Единствена Македонија на денешната седница донесе одлука да го подржи народниот протест што ќе се одржи во сабота на 29 мај за слобода и правда за осудените лица за настаните од 27 април 2017 година.

Република Македонија денеска е земја со политички затвореници. Постоењето на политички затвореници може да се спречи само со доследно почитување на правната држава и владеењее на правото, почитување на основното човеково право на фер судење пред независен и со закон воспоставен непристрасен суд.

Во јавноста веќе излегоа нови факти и докази и дека пресудата за 27 април се заснова на лажен исказ на сведок, а кои севкупно се подобни да причинат ослободување на лицата осудени за 27 април, со што се создадени правните претпоставки согласно Законот за кривичната постапка за повторување на постапката.

За таа цел, Единствена Македонија бара реотворање на процесот и повторување на кривичната постапка за неправедно осудените лица за настаните од 27 април.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, вторник, 25 мај 2021

Медиуми:

Фактор

Скопје 1

Новости

Грид

Тајм