Фотографија

Целосна национализација на приватни болници, хотели, возен парк и други објекти за борбата со коронавирусот

Nov 20 2020
(0) Comments

Единствена Македонија бара целосна национализација на приватните болници, хотели, возниот парк и други соодветни објеки во сопственост на македонските тајкуни, а кое нешто е  потребно во ова тешко време со здравствената катастрофа.

Истовремено, за Единствена Македонија не е прифатлив вчерашниот предлог на Советот за безбедност за управување само со приватните болници од државата, но, со плаќање од буџетот. Ова е крајно неморална и неправична  мерка, бидејќи, општо познато е како се збогатија македонските газди на болници и хотели со тендери и привилегии од сите власти во изминатите 30 години, а посебно транзициските бандити во криминалната и нечесната приватизација и постприватизација со грабеж на народниот имот кој 50 години го создаваа сите работни луѓе во социјализмот.

Оттука, сега е моментот македонските газди да се одолжат на државата и народот со ставање на приватни болници, хотели, возниот парк и други соодвети објекти, бесплатно и без никаков надомест во функција на заштита на здравјето на народот. На тој начин и македонските тајкуни на конкретен начин ќе покажат дека се на страната на народот. Кризата со коронавирусот се повеќе се шири со зголемениот број на нови заболени, но, и на смртни слуачи. Сега е најважно здравјето на народот.

Единствена Македонија очекува од владата прифаќање на оваа мерка, која всушност е реафирмирање на нашиот предлог од мај годинава и кој има основ во Уставот на Република Македонија.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, петок, 20 ноември 2020

Скопје 1

Македонски весник

Охрид 1

Тајм

 

image_print