14

Скандал е на денот на изборите само членови на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на кутиите да земат дневница од буџетот

Jan 22 2020
(0) Comments

Во пресрет на денешната 123-та седница на Собранието за измените на Изборниот законик ја информираме јавноста дека Единствена Македонија во поднесениот предлог-закон во Собранието покрај барањето за промена на изборниот модел во една изборна единица има поднесено уште еден многу битен амандман кој вешто се крие од јавноста.

Со Амандманот се бара еднаквост на претставниците на сите партии на 3.480 избирачки места. Недозволиво и крајно недемократски е запишаното во членот 19 став 2 од Изборниот законик само претставниците на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на кутиите на денот на изборите од 07 до 19 часот да добиваат дневница од буџетот, а претставниците на другите партии кои предлагаат набљудувачи во смила на член 22 став 1 треба да ги платат од сопствени средства. А станува збор за 3.480 набљудувачи и нивни заменици или севкупно 6.960 лица на кутиите на изборниот ден што е голем финансиски товар. Буџетот го полнат сите граѓани и оттука или дневница за претставниците на сите партии на денот на изборите или за никој.

На СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ устите им се полни со демократија и еве им прилика со усвојувањето на амандманот на Единствена Македонија да обезбедат фер и рамноправен изборен натпревар во кој ќе победи најдобриот.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, среда, 22 јануари 2019

МИА

Скопје 1

Македонски Весник

Макпрес

24 Инфо

Утрински весник

Вести

Дејли

Грид

Тајм

image_print