Честитка,

(ВИДЕО) Велигденска честитка од Бачев: Преку Христос божјата љубов победи над божјиот гнев, преку македонскиот народ ќе победи Македонија над странските измеќари кои рушат се што е македонско

Apr 18 2020
(0) Comments

Честитка, Единствена Македонија
проф. д-р Јанко Бачев, претседател на Единствена Македонија
Скопје, сабота, 18 април 2020

Претседателот на Единствена Македонија Јанко Бачев, по повод големиот христијански празник Воскресение Христово – Велигден упати честитка до православните верници во Македонија и дијаспората.

https://www.youtube.com/watch?v=FzA9Yox-mx8&t=31s&fbclid=IwAR2RLHmL2Z4lQ04tPUVcBAQqGhpC9x7egF_i_vk_nk1zsVRw9mKrlHGpuY8

„Дозволете ми, во мое лично име и во името на Единстена Македонија на сите православни верници во Македонија и дијаспората, да ви го честитам Воскресението Христово – Велигден и да ви посакам многу радост, среќа и духовен мир. Велигден е денот што му дава значење на нашето создание, нашето постоење и нашата иднина.

Велигденското празнување годинава ни доаѓа во тешко време на здравствена криза во која врз основа на сите размислувања и информации власта недозволиво го полудува народот и му втера страв во коски. Во едно помирно време, ќе мора да се даде една анализа, дали ова ситуација со коронавирусот која небаре ни ја наметнаа како апокалиптична, и навистина било така.

За разлика од останатиот свет, ние Македонците сме нападнати и со уште еден вирус – политичкиот кој го уништува националниот карактер на Македонците.

Здравјето и Татковината немаат цена. Христовата победа над смртта нека ни биде силна инспирација да ја победиме оваа битка со биолошкиот и со политичкиот вирус во Македонија.

Преку Христос, божјата љубов кон човештвото победи над Божјиот гнев. Свесни дека таа цена е платена за секој човек, наша должност е да ја ослободиме македонската света земја која е окупирана од внатрешни странски измеќари и надворешни сили кои немаат никаква почит, човекољубие и разбирање за македонскиот народ и македонската држава.

И со таква увереност, да ја возобновиме нашата татковина Република Македонија како национална држава на македонскот народ со гарантирана положба на малцинствата, почитување на религиозните посебности, а помирувањето во македонската држава да биде обнова на посветеноста кон нашата заедничка иднина.

Водени од оваа верба, силно веруваме дека во блиска иднина доаѓаат промените во слободна Македонија, а наша должност како Македонци е да ги зачуваме највисоките национални, државни, традиционални и духовни вредности на Македонија и Македонците како библиски народ и света библиска земја.

Нека ни е честит големиот празник и нека е за многу години – се вели во честитката на претседателот на Единствена Македонија до православните верници.

Центар за комуникации на Единствена Македонија
Скопје, сабота, 18 април 2020     

Скопје 1

Македонски весник

Тајм   

Канал Јутуб

image_print