60

Билјана Џинго до владата: Благодариме што ни прифативте за Кина, прифaтете ја нашата сугестијата за помош и од Русија

Apr 25 2020
(0) Comments

Изјава, Коалиција „Никогаш северна – само Македонија
Билјана Џинго, членка на Извршниот комитет на Единствена Македонија
Скопје, сабота, 25 април 2020

Почитувани,

Познато е во јавноста дека од почетокот на кризата Коалицијата „Никогаш северна-само Македонија“ има активна улога и до денеска имаме предложено десетици мерки во интерес на здравствената, социјалната и економската состојба во државата.

https://www.youtube.com/watch?v=4LMSZkLNpH4&t=64s

Во овој контекст, да потсетам, на нашата прес конференција пред еден месец, поточно на 22 март дадовме цврсто ветување дека доколку владата се обрати за помош од Кина и Русија помошта сигурно ќе дојде.

Владата ја прифати сугестијата и тогаш побара помош од Кина. И еве,  како што гледа целата јавност, пред два дена на скопскиот аеродром дојде помошта од Кина.

Во  име на Коалицијата „Никогаш северна – само Македонија сакам да се заблагодарам на помошта која пристигна од Народна Република Кина.

Но останува кај нас чувството на разочараност што владата само половично го прифати нашето барање и побара помош само од Кина, а не и од Русија.

Затоа, ја охрабруваме власта целосно да ја прифати сугестијата и веднаш да бара помош и од Русија која е драгоцена во овој момент.

Дотолку повеќе, сега ни  е потребна искрена и вистинска помош откако видовме дека Европската Унија не понижи на отворена сцена со изјавата на евроамбасадорот во Скопје, Самуел Жбогар дека Европската унија ни дава помош и тоа, замислете,  5 генератори, 25 шатори, 200 душеци и 1.000 ќебиња.

Затоа, власта веднаш да упати барање за помош од Русија. Како во случајот со Кина и тука гарантираме дека доколку владата упати барање, помошта ќе дојде и од Русија.

Свесни сме дека власта е преплашена бидејќи во Брисел ќе бидат бесни кога во било кој контекст се спомнува Русија. Но, сето тоа во овој момент е небитно. Сега е најбитно здравјето на народот. Здравјето на луѓето не трпи политички калкулации.

Коалицијата „Никогаш северна – само Македонија“ ги прави потребните чекори. На потег е владата. Она што можеме ние како опозиција, како политичари е да предлагаме мерки и да ветиме дека во оваа битка до крај ќе останеме на страната на народот – потенцираше Билјана Џинго.

Центар за комуникации на Коалицијата „Никогаш северна – само Македонија“
Скопје, сабота, 25 април 2020

Македонски весник

Скопје 1

Тајм

image_print